Megjelent egy elképesztően értékes, érdekes és igényes könyv „Egy csepp erdő” címmel. A megállapítások igazak mind annak tartalmára, mind formájára, megjelenésére.
A két szerző Bózsó Gyula és Gyulai Éva.
Éva két éve vezeti Kazincbarcikán a GINGIN Art Cafét, a természetes alapanyagok megszállott nagykövete.
Gyulai Éva zgalmas és különleges szakmát teremtett azzal, hogy a nem sokra tartott szörpöket – s ezzel együtt a belőlük megálmodott és elkészített italokat, egy másik dimenzióba emelje, segítségül hívva ehhez a korábban koktélokban sem használt erdei alapanyagokat, fűszereket és technikákat.
Éva minden különleges receptje így kezdődhetne, húzzuk fel a bakancsot. Igen, mert ehhez, ahogyan ő, járni kell az erdőt, mezőt. Éva az ottani rejtett kincseket saját kezűleg gyűjti, amiből aztán az asztalra varázsolja különlegességeit. Lehet ez szörp, koktél, fagyi, vagy bármi más ínyencség.
A könyv megjelenése kapcsán beszélgettünk Gyulai Évával.
– Egy jelentős munka végére érkeztek, elkészült egy csodálatos könyv. Miért volt fontos ez az ön számára?
– Én a természetes alapanyagokban hiszek, mert azok még magukban hordozzák az évmilliók során bennük létrejött természetes értékeiket, ízeiket. Ezt igyekszem népszerűsíteni.
A könyv talán segít abban is, ami fontos, menjünk ki a természetbe, sétáljunk, szívjuk magunkba az ottani tiszta levegőt, a virágok illatát. Séta közben pedig ismerjük meg az erdő, mező növényeit, virágait. Ez az első lépés. Aztán ismerkedjünk meg azzal, hogy azok milyen értékes anyagokat tartalmaznak, amikből szervezetünk erőt, energiát, egészséget nyerhet, új íz világot hozva életünkbe. S a harmadik lépés pedig az, hogy megismerjük mi minden készíthető belőlük.
Úgy is lehet mondani, hogy az „Egy csepp erdő” egy varázslatos utazásra invitálja az olvasót, a természet, a szépség, az egészség, az önmegvalósítás birodalmába.
Hogyan segít az „Egy csepp erdő” az érdeklődőknek eligazodni ebben a varázslatos világban?
A könyv bemutatja azokat a növényeket a csertölgytől a róka gombán át a madárberkenyéig, az erdő- mező többi kincseivel együtt, amiket én is használok, amik új és érdekes ízeket hozhatnak mindennapjainkba, 100 %-ban természetes alapanyagként. Bemutatjuk magát a növényt, a benne levő értékeket, s azt is, hogyan kell feldolgozni, mi minden készíthető belőlük és hogyan. Tehát a természetben tett sétától a gyűjtésen át a feldolgozásig mindent leírunk, s Fehér János fotósunk segítségével gyönyörű képeken is bemutatjuk mindezt.
A szerkesztőknek köszönhetően pedig szép, különleges és izgalmas formában tárjuk az olvasók elé a természetes élet értékeit.
– Egy könyv megjelentetése hatalmas munka, s elismerése, népszerűsítése is mindannak, ami szenvedélye, amit talán mindenkinél jobban tud és ismer. Lehet mondani, hogy akkor ezzel a ”műfajjal” hazaérkezett Kazincbarcikára?
– Ez így talán nem igaz. Bár egyre több vendégünk van, folyamatosan nő az érdeklődés, de nehéz áttörni a szokásos ízek világát. A megszokott, ízfokozókkal ellátott termékekről nehezen mondanak le a fogyasztók annak ellenére is, hogy azok egészségtelenek.
Az, amit csinálok, annak azért komoly értéke van, s ezt igazolja, hogy rengeteg felkérésem van a Palota Szállótól különböző nívós rendezvényekig. Rengeteg újságcikk, riport, tv műsor mutatta be és mutatja be tevékenységemet, mindazt, amit a természet értékeiről gondolok, amit a természet értékeiből készítek.
Az, hogy a médiában egyre több publikáció jelenik meg, nem csak nekem elismerés, hanem a városnak is, hiszen Kazincbarcikát is képviselem. Ebben az értelemben talán igaz lehet a megállapítása.
– Hol szerezhető be az „Egy csepp erdő”?
– Megvásárolható itt Kazincbarcikán a GINGIN Art Caféban, vagy interneten az evi.gyulai@gmail.com email címen.
–Gratulálunk a könyvhöz, mely a szakmai tartalma mellett varázslatosan szép kiadvány,
-Köszönöm szépen!
Szerkesztőségi megjegyzés: A könyvnek, valamint Éva szakmai munkásságának elismerése, hogy advent első hetének péntekén Miskolcon az Avasi Kilátó fényei az”Egy csepp erdő” előtt tisztelegtek.
Fotók: Gyulai Éva facebook oldala



